Павиљон Србије на Светској изложби у престоници Казахстана Астани један је од најмодерније опремљених. поставка је инспирисана делом нашег великог научника

Њихова заоставштина су и Ајфелов торањ у Паризу и Атомијум у Бриселу, а ове године тема Светске изложбе у Астани је — Енергија за будућност. Србија се у престоници Казахстана представља као земља окренута иновацијама и технолошком развоју, са великим потенцијалом за улагање у обновљиве изворе енергије, а наш штанд је досад обишло већ 250.000 посетилаца. Организатор наступа је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

— Павиљон Србије представља свету и наше младе научнике и њихове идеје, a кроз модерну уметничку презентацију могућности улагања у обновљиве изворе као што су биомаса, хидротокови и ветар — објашњава Mаја Мандрапа Гашић, помоћник министра трговине и генерални комесар Павиљона Србије. — Као основна компаративна предност Србије издвојена је управо «енергија идеја», односно иновативна решења која се тренутно развијају на овим пољима и широка могућност њихове примене када су енергетски изазови данашњице и будућности у питању.

Садржај Павиљона је инспирисан делом Николе Тесле, а визуелно и технолошки један је од најмодернијих. Зато је и освојио пажњу и истакнуто место на највећој светској изложби у овој години.

— За Србију, велики број посетилаца, међу којима су и државници, амбасадори, научници, привредници, значи унапређење имиџа и развој односа како са земљом домаћином Казахстаном, тако и са бројним учесницама из целог света — додаје Маја Мандрапа Гашић. — Павиљон Србије су посетиле бројне иностране делегације међу којима и конгресмен САД Алекс Грејсон и в.д. помоћника америчког државног секретара за енергетику Мери Ворлик, затим заменик министра националне економије Казахстана Јернар Бакенов и велики број представника дипломатског кора. До краја изложбе очекујемо да ће број људи који су посетили наш павиљон прећи 300.000. До сада су одржане три велике манифестације, свечано отварање Павиљона, Национални дан Србије и Дан Николе Тесле.

МЛАДИ НАУЧНИЦИ

Три домаћа научника су представила резулате истраживања, Марјана Бркић — повећање ефикасности авио-транспорта, Петар Лаушевић — развој нових материјала за складиштење енергије на пољу суперкондензатора и Мирослава Вукчевић — коришћење «неуро» енергије.

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ;