Иако је црногорска јавност уверавана да ће НАТО, када једном Црна Гора буде њена чланица, пружити подршку у ванредним ситуацијама, у стварности и на дјелу је другачије: партнерство изгледа важи само на рекламним банерима.

Подсетимо, да су пред учлањење Црне Горе у НАТО организовани панели како би се јавност упознала са „бенефитима“ које добија придружење.

„Црна Гора, када је реч о ванредним ситуацијама, од чланства у НАТО имаће само бенефите јер тако једино може добити брзу и квалитетну помоћ,“ убеђивао је јавност тадашњи директор Дирекције за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ у МУП-у Љубан Тмушић.

Он је тада навео да су искуства НАТО у том смислу врхунска, и да је и сам имао прилику да то осети.

За разлику од некадашњег, актуелни директор Директората за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе Мирсад Мулић казао је да је целокупан систем заштите и спашавања био на висини задатка, кад је реч о гашењу пожара на подручју Тивта.

Мулић је за Јавни сервис рекао да Црна Гора има капацитета да одговори на пожаре оваквих размера, али и да је спремна да затражи међународну помоћ у случају ескалације?!

Црногорска јавност је овог Лета сведочила капацитете са којима располаже Црна Гора у борби са ватреном стихијом али и спремност такозване међународне заједнице и НАТО партнера да притекну у помоћ.

Уз све похвале ватрогасцима који су пожртвавано бранили сваки педаљ од ватрених стихија, видели смо колико капацитете и снагу државе као и колико смо „важни“ наводним партнерима.

А Руси?

Влада Црне Горе није тражила помоћ од Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, надајући се у НАТО.

„Министарство за ванредне ситуације Русије не учествује у гашењу пожара на Балкану због политизације овог питања и административних препрека,“ изјавио је недавно за Спутњик директор овог центра Вјачеслав Власенко.

 

 

 

ин4с

Тагови: ;