Додик: Изетбеговић покушава да скрене пажњу с историјских чињеница

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је улога Бакира Изетбеговића, који има презиме, али нема име, тешка, те да зато својим претњама да ће га тужити због изјава да је његов отац Алија био у Ханџар дивизији покушава да скрене пажњу са историјских чињеница.

Додик: Изетбеговић покушава да скрене пажњу с историјских чињеница

 

“ Постоји историјска грађа, али и сведоци који говоре о томе да је Алија Изетбеговић био припадник ове нацистичке јединице“ – истакао је Додик.

Он је за данашње Вечерње новости рекао, да је о учешћу Алије Изетбеговића у Ханџар дивизији писао чак и Њујорк тајмс, те да се вероватно Алија пред сам крај рата, као и већина муслимана, камуфлирао и прикључио партизанским јединицама.

„Зато сада Бакир тврди да је Алија био само у партизанима“ – рекао је Додик.

Он је навео да је Ханџар дивизију основала СС трупа, те да су у њу били регрутовани углавном муслимани и Албанци, који су чинили злочине над Србима у БиХ и Хрватској.

Додик је рекао и да постоје сведоци у Шамцу, одакле је родом Алија Изетбеговић, који су говорили о томе како су га спасили као заробљеника који је ухваћен у оквиру Ханџар дивизије.

“ Не разумем зашто је Бакиру стало да доказује нешто што је свима веома јасно. На крају крајева, било је тих тврдњи и у време док је Алија био жив, па је ћутао, јер је знао истину“ – навео је Додик.

Он је додао да не размишља о томе да на евентуалну тужбу Бакира Изетбеговића одговара контратужбом.

“ Он прети тужбом годинама, али је још није поднео. Ако мисли да ће тужбама да опере Алијину биографију, тешко ће му то поћи за руком“ – закључио је Додик.

Коментари: