1. Хаос у САД — Званичници Шарлотсвила и америчке савезне државе Вриџиније прогласили су ванредно стање због марша десничара у том граду. Напетост у граду је поралса пошто се очекује да стотине људи придруже маршу «Ујединимо десницу» против планова да се уклони статуа генерала јужњачке војске у Америчкомграђанскограту, Роберта Лија.

2. Наставља се криза на Корејском полуострву. Главни стратег америчког председника Стив Бенон изјавио је да не постоји војно решење као одговор на претњу Пјонгјанга и његове нуклеарне амбиције. Међути, Москва позива све стране да буду уздржане у решавању проблема у том региону.

„Сваки покушај да се насилно реши проблем Корејског полуострва довешће до трагедије огромних размера, огромних цивилних људских жртава код свих сукобљених страна, хуманитарне, економске и, наравно, еколошке катастрофе“, рекла је потпарол МСП Русије Марија Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

3. Упркос новим америчким санкцијама, Европска унија је сопственим напорима успела да одређене пројекте из сфере енергетике спроведе у сарадњи са Русијом, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

„За разлику од првобитног текста закона, одређени чланови и цифре су преправљене, а пре свега ту је реч о гасоводима. Наиме, у деловима текста је замењена битна реч, а уместо глагола ’морати’ у закону сада стоји ’било би пожељно‘“, истакао је.

4. Званична Москва тражи да се провере наводе о испорукама хемијских супстанци терористима у Сирији од стране британских и америчких компанија. Раније су сиријске власти оптужиле су Велику Британију и САД да су снабдевале терористичке организације отровним супстанцама које су пронађене у напуштеним складиштима у Алепу и околини Дамаска.Како је наведено, те хемијске супстанце произвеле су компаније „Федерал лабораториз“ и „Нонлитал технолоџиз“ из САД, као и „Дифенс УК“ из Велике Британије.

5. Председник Републике Српске Милорад Додик упозориоје да је НАТО политичка организација која се меша у унутрашње ствари БиХ и додао да се у Српској све више размишља о томе да се народ што скорије изјасни да ли је за улазак у НАТО, како би се «та прича завршила» што сетиче Републике Српске.

6. Председник Русије Владимир Путин не ужива велико поверење грађана других земаља, али у многим државама људи више верују њему него председнику САД Доналду Трампу да ће урадити исправну ствар када је у питању вођење спољне политике, наводи се у истраживању америчког центра Пју (Pew) које показује да на глобалном нивоу 60 одстољуди нема поверење у Путиново вођење спољне политике.

7. Интервју: О томе како у Србији посматрају Русе и руску државу, за Њуз Фронт говорио је научни савеник доктор Драган Петровић

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;