У Црној Гори се прогони Српска православна црква, лидери српских политичких организација, српски језик, ћирилица, а из уџбеника за основну школу истерују се великани српске и светске књижевности, а убацују неки маргиналци који служе властима, казао је за „Танјуг“ председник Нове српске демократије и члан Председништва Демократског фронта Андрија Мандић. Он је нагласио да је једино решење за бољи положај Срба успостављање специјалних веза са Србијом и Републиком Српском, чиме би био направљен први корак ка заштити српског националног и културног бића у Црној Гори.

„Ми смо велики народ на овим просторима и имамо право, не угрожавајући било кога, да дефинишемо наше националне интересе, обједињујемо се и доносимо одлуке око оних тема за које проценимо да су важне за наш народ,“ рекао је Мандић и додао:

„Успостављање националне равноправности могуће и кроз измену Устава Црне Горе, тако што би се Србима дао статус конститутивног народа, а српски језик постао службени.“

Он је напоменуо да „Срби не траже ништа што немају други народи у Црној Гори“ и нагласио да ће Срби поштовати државу у оној мери у којој она поштује њих и њихова права.

„Нашим аргументима супротставља се теза да је Црна Гора Уставом већ дефинисана као грађанска држава. Међутим, каква је то грађанска држава у којој у државној управи ради око пет одсто Срба, а на попису их је трећина, док је Црногораца у државној управи 82 одсто, а на попису испод 45 одсто?“ упитао је Мандић.

Он наглашава да су Срби у претходном периоду показали изузетну жилавост у Црној Гори, те каже да је убеђен да ће се они одупрети новим притисцима.

„Ми ћемо бити упорни, јер једноставно желимо да и наш народ има она права која имају Црногорци, Бошњаци, Албанци… ,“ каже Мандић и додаје да долази време да Срби постану равноправан чинилац у Црној Гори.

Мандић подсећа да су Срби стварали Црну Гору, да су сви њени владари били припадници српског народа, да су сва најзначајнија дела у Црној Гори написана на српском језику и да се и у Земљопису Краљевине Црне Горе из 1911. истиче да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби“.

„На другој страни власт, која води антисрпску и антицрногорску политику, жели да се просто одрекнемо себе, заборавимо на претке и све оно што чини традиционалну Црну Гору, и као полазну историјску тачку прихватимо 21. мај 2006. године када је крађом на референдум разбијена заједничка држава,“ напомиње председник НСД и поручује:

„Ми, наравно, нећемо пристати на тај сценарио.“

 

 

 

ТАНЈУГ/ИН4С

Тагови: ;