У Шпанији се наставља истрага после терористичких напада. Полиција је идентификовала тела тројице од петорице нападача у Камбрилсу, а у току је потрага за возачем комбија-убице.

Амерички председник Доналд Трамп обећао је у телефонском разговору са шпанским премијером Маријаном Рахојем пуну подршку своје земље у истрагама напада, саопштила је Бела кућа.

За нападе у два шпанска града осумњичени су Мароканци — Мусу Укабира, Саид Ала и Мухамад Хисамија, саопштила је каталонска полиција. Четири особе су ухапшене, тројица у Риполију на око 100 километара од Барселоне, а један мушкарац у Алканару.

Полиција верује да је возач камиона који је усмртио људе у центру Барселоне, 22-годишњи Јунес Абујакуб, жив и у бекству, па је организована потера по целој Шпанији, преноси РТС.

„Верујемо да је возач камиона који је покосио људе у улици Ла Рамбла напустио возило пешице и, колико знамо, он је наоружан. Организовали смо потеру за њим. Он и други осумњичени су већ неко време планирали нове, веће нападе по Шпанији“, истиче Хосеп Љуис Трамперо из каталонске полиције.

Муса Оукабир, који је раније именован за главног осумњиченог за напад у Барселони, убијен је током окршаја са полицијом у Камбрилсу, западно од Барселоне. Од убијених, махом туриста, у Барселони, идентификоване су до сада четири особе, углавном странци.

У престоници Каталоније и даље се одаје пошта страдалима. На авенији Ла Рамбла грађани су синоћ запалили свеће и писали поруке у знак сећања на убијене.

Безбедносне камере једног музеја дуж те авеније снимиле су тренутак када је камион рушио људе, а сведоци говоре о драматичним тренуцима.

„Била је то права лавина људи, то је прво што сам видео. Изненада сам схватио разлог, када сам видео да камион убрзава и гази људе. Када смо пришли ближе, видели смо људе на земљи, по целом булевару“, испричао је један сведок.

У терористичким нападима у Шпанији погинуло је 14, а повређено више од 100 људи.

Спутник

Тагови: ; ; ;