Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска мора бити јединствена у вези са питањем књижења војне имовине и нагласио да ће њена политика бити одбацивања пута БиХ ка НАТО-у.

 

Раније је политика у вези са НАТО савезом била плод консензуса — да нема кретања ка тој Алијанси, рекао је Додик, и изразио уверење да су и данас све политичке партије у Српској истог става.

Подсетио је да се НАТО умијешао у причу око имовине и да директно утиче на то да Уставни суд БиХ који нема ни уставног, ни законског основа доноси такве одлуке и пресуде које су само на штету Републике Српске.

«Мислим да се приближавамо тренутку и потреби да одлучимо да ли ћемо се о путу ка НАТО изјашњавати сада, на јесен, на прољеће или неких других година» — рекао је Додик.

Он сматра да је сада време да се сви у Српској окупе око тог важног питања, те да ће они који буду избегавали окупљање о теми политике одбијања НАТО-а само показати своје право лице и политику подаништва том савезу и Западу.

«Имамо ситуацију да нас је НАТО бомбардовао, да је бацао осиромашени уранијум на нас, те да се не само као војна, већ и као политичка организација мешала се у унутрашње ствари у БиХ, а сада веома видљив и актуелан је примјер око имовине на Хан Пијеску и свега што се дешавало у суду» — истакао је Додик.

Нагласио је да му није познато да ли је игде до сада забележено да НАТО поздравља унутрашњу судску одлуку.

» У наредном периоду ћу заједно са својим сарадницима радити на томе да објасним људима о чему је овде реч и шта је на делу. А реч је о континуитету девастирања Републике Српске, њеног статуса и њених права» — нагласио је председник Републике.

Сматра да је реч и о «скривеним, перманентним и отвореним нападима на Републику Српску и да нема ниједног који би био игнорисан».

«Сви ти напади, и мали и велики, су једнако опасни и зато морају бити одбачени и зато ће наша политика бити политика одбацивање политике пута ка НАТО савезу» — поручио је Додик.

 

 

Тагови: ; ;