Последња група побуњеника у Источној Гути се придружила примирју – Москва

Посљедња „умерена наоружана опозициона група“ у Источној Гути прихватила је услове споразума о зонама безбедности након успешних преговора са руским комитетом за помирење, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Последња група побуњеника у Источној Гути се придружила примирју - Москва

„Представници Министарства одбране Русије и велике сиријске опозиционе групе „Фаилак Ал-Рахман“ потписали су споразум у граду Женеви, према којем ће се група придружити прекиду ватре од 21:00 по московском времену у зони безбедности у зони Источна Гута „, наведено је у саопшењу Министарства.

„Исламска држава“ и „Џабат ал-Нусра“ повезане терористичке групе у регији Дамаск нису укључене у споразум о прекиду ватре који захтева од свих оружаних група да зауставе непријатељства и омогуће доношење хране и хуманитарне помоћи.

„Група „Фаилак Ал-Рахман“ је потврдила своју спремност за борбу против терориста „Исламске државе“ и „Џабат ал-Нусре“, а такође је предложила и мере за побољшање хуманитарне ситуације у подручјима зона безбедности под контролом ове групе“, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Поред тога што је група раније била активна у Источној Гути, „Фаилак Ал-Рахман“, који је повезана са „Слободном сиријском војском“, такође је главна побуњеничка група у Џобару, рејону сиријске престонице Дамаска. Пристанак ове групе на прекид ватре је поздрављено као велики дипломатски напредак у борби за прекид непријатељстава у том делу Сирије.

„Путем преговора, руско министарство одбране је успело да укључи у прекид ватре у зони безбедности у Источној Гути све умерене опозиционе групе које тамо делују“, саопштило је Министарство.

Источна Гута се налази у једној од четири зоне безбедности које су успостављене у Сирији. Друге безбедносне зоне укључују Идлиб на северу, Хомс на истоку, а четврта је у јужној Сирији, која тек треба бити дефинисана.

Предлог за оснивање четири зоне безбедности потписали су Русија, Иран и Турска, уз одобрење сиријске владе у казахстанској престоници Астани у мају. УН су поздравиле иницијативу.

Све четири зоне су подручја под контролом побуњеника који су били под притиском напредовања сиријских снага. Према условима споразума о прекиду ватре, они ће бити надгледани од стране потписника у Астани, док Русија задржава право да контролише ваздушни простор изнад њих, без ангажовања у ваздушним ударима. Руска војна полиција контролише спровођење споразума на терену.

РТ/Восток

Коментари: