Снаге јеменских Хута настављају своје акције на територији јужне саудијске провинције Нарџан.

На снимку који је објавио сајт «АЛ Масирах», званично гласило Хута, види се како њихови борци на граници спаљују булдожер и ауто који припадају саудијској граничној служби код граничног прелаза Кадхра.

У петак су у саудијској провинцији Џизан ликвидирана двојица војника Саудијаца од стране јеменских снајпериста. Они су убијени код војног кампа Ал Дукан. Два дана раније у истој провицнији нападнута су и саудијска војна возила.

Саудијска Арабија је у марту 2015. године започела инвазију на Јемен како би на власт вратила свргнутог председника Абдо Рабо Мансур Хадија, а срушила власт покрета Хути Ансурлах. Хути су у земљи преузели власт 2014. године када је Хади побегао за Ријад.

Саудијска коалиција је зазела већи део јужног Јемена и вратила Хадија на власт у окупираном делу земље, а престоница саудијцима лојалне власти је сада у јужној луци Аден. У окупацији дела Јемена учествује велики број земаља Голфског залива као и неке афричке земље. Подршку им дају и САД, Велика Британија и Француска.

У земљи је до сада погинуло 13.000 људи. У Јеменну влада и епидемија колере од које је умрло 2.000, а оболело 500.000. Према процени УН око 20 милиона људи у Јемену не може да преживи без хуманитарне помоћи.

Као одмазда због окупације дела Јемена, снаге Хута и јеменска војска упадају у јужне провинције Саудијске Арабије, Асир, Нарџан и Џизан и нападају непријатељске војнике.

Правда

Тагови: ; ; ;