У порти Саборног храма у Требињу вечерас је освештан споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу у присуству више од хиљаду верника.

Споменик блаженопочившем српском патријарху, који је први у Републици Српској, освештали су епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован.

Владика Григорије је истакао да овај споменик опомиње и подсећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

«Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсећа на лик и дело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава», рекао је владика Григорије.

Он је подсетио на искрено пријатељство блаженопочившег патријарха према Херцеговини, који је више пута посетио Требиње и Херцеговину, не заборављајући овај народ ни у ратно време, те опомињући да увек буду људи, а никада нељуди.

«Ово је споменик и опоменик, а не место клањања или идолопоклонства, јер је врло чест случај да се у нашем народу ствари погрешно тумаче и разумевају, па и сам патријарх Павле и његова скромност», напоменуо је владика херцеговачки.

Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић рекао је да Требиње добило диван споменик захваљујући труду вајарке Саре Николић из Београда, фирми «Интегра инжењеринг» из Бањалуке која је финансирала, те благослову владике Григорија.

«Зашто баш Требиње!? Они који су га познавали знају да је волео ову свету српску земљу и њен народ. Вероватно би у овом тренутку рекао на све ово `Будите само људи`. Не само то, сигуран сам да је у својој молитви желио да будемо хришћани, да имамо бар зрно његове енергије и рада, преданости за свој народ и српску цркву, да пођемо путем скромности и његовог начина живота и молитве за овај народ», навео је Давидовић.

Вајарка Сара Николић каже да јој је драго што је имала прилику да направи овај јединствен споменик и поклони га граду Требиње и Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

Присутне је поздравила представник «Интегра инжењеринга» Славица Станковић, која је истакла да су Требиње и Херцеговина најлепше место где се споменик блаженопочившем српском патријарху могао поставити, те да јој је драго што је «Интегра» финансирала његово ливење.

Споменик блаженопочившем патријарху Павлу висок је 2,13 метара.

 

 

БН ТВ

Тагови: ;