У украјинским градовима који су под контролом власти у Кијеву више нема ниједног споменика вођи Октобарске револуције Владимиру Иљичу Лењину, изјавио је шеф Украјинског института за национално сећање Владимир Вјатрович.

Лист Комерсант преноси да је Вјатрович допустио могућност да су неки споменици остали у селима или у предузећима.

„Према нашим информацијама, у градовима на територији коју контролише Украјина више нема Лењина“, изјавио је Вјатрович, кога Комерсант назива познатим идеологом декомунизације Украјине.

Према Вјатровичу, укупно је уклоњено 2.389 совјетских споменика, од чега 1.320 посвећених Лењину.

Он је навео да је већина њих уништена јер је реч о гипсаним статуама које „не представљају ни материјалну ни историјску вредност“. Бронзане фигуре су претопљене или предате музејима, а неколико је сачувано за музеј „монументалне совјетске пропаганде“ који би требало да се крајем године отвори у Кијеву.

На питање новинара шта ће бити са постољима, Вјатрович је рекао да ће већина бити уклоњена јер је „Лењинова сенка превише густа“ али да би у мањим местима, где су се споменици вођи бољшевика налазили у центру града, могли бити постављени споменици „херојима рата против Русије“.

„За декомунизацију није важан само резултат, да сви Лењини и (први шеф совјетске тајне полиције Феликс) Ђержински нестану са мапе Украјине, са улица и тргова. Важан је и процес“, изјавио је Вјатрович.

Украјински закон „о осуди тоталитарних комунистичких и национал-социјалистичких режима“ којим је забрањено истицање совјетских симбола усвојен је 2015. Њим се предвиђало уклањање совјетских споменика и промена имена локација названих по совјетским политичарима.

У марту је у Запорожју срушен највиши споменик Лењину у целој земљи, а парламент је променио имена 152 насељена места. Тако је у мају 2016. Дњепропетровск постао Дњепр.

Први талас рушења Лењинових споменика десио се на западу Украјине 1990. и 1991. Многи други су срушени током кризе у зиму 2013-2014, а процес је добио име „Лењинопад“.

И из украјинског председништва је речено да је уклањање споменика спроведено у складу са законом о декомунизацији.

„Украјина је законом одобрила декомунизацију и дејствује у складу са тим. Ми, као ни Пољаци, не дирамо споменике погинулима у Другом светском рату али споменици Лењину морају бити уништени. Исто тако, ми не бранимо да се праве музеји за бивше идоле“, навео је званичник председништва који је тражио да остане анониман.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова је раније за украјински закон о декомунизацији изјавила да је „неразумљиво демонтирање заједничке историје којим се бави политички естаблишмент Украјине“ и да „кијевски режим није ни први ни последњи који покушава да реформише земљу за рачун националистичких манипулација“, пише Комерсант.

 

RTS

Тагови: ; ;