Група Лима, у којој се налази 12 држава Северне и Јужне Америке, одбацила је данас одлуку нове провладине Уставотворне скупштине Венецуеле о преузимању законодавних овлашћења, истакавши да једино и даље признају Конгрес, који контролише опозиција.

Чланице Групе Лима су Перу, Аргентина, Бразил, Канада, Колумбија и још седам регионалних влада, пренео је Ројтерс.

Национална скупштина Венецуеле, која је под контролом опозиционих странака, саопштила је јуче да не признаје одлуку нове провладине Уставотворне скупштине о преузимању законодавних овлашћења.

«Национална скупштина, међународна заједница и народ, неће поштовати одлуку о поништењу овлашћења Националне скупштине», саопштено је на Твитер налогу скупштине, пренео је АФП.

Нова Уставотворна скупштина, пуна савезника левичарског председника Николаса Мадура, раније данас је једногласно усвојила декрет којим је преузела овлашћење да усваја законе, што је претходно искључиво било на Националној скупштини.

На седници, Уставотворна скупштина је усвојила декрет којим је «преузела обавезе доношења закона о питањима која се директно тичу осигуравања мира, безбедности, суверенитета, социо-економских и финансијских система, државних актива и очувања права грађана», наведено је у саопштењу, а преноси агенција Франс прес.

Овај драматичан потез је уследио после одбијања лидера Националне скупштине да се закуну на лојалност новој Уставотворној скупштини, чије конституисање опозиција сматра нелегитимним.

Танјуг

Тагови: ; ;