Власти америчке савезне државе Орегон наложиле су евакуацију око 600 људи настањених недалеко од туристичког места Систерс у Орегону због опасности од пожара који су већ онемогућили приступ једном делу оближњих дивљих подручја.

Како јавља АП, званичници ватрогасне службе изјавили су да је још хиљаду становника добило упутство да се припреми за одлазак уколико то буде потребно.

Пожари у централном Орегону, о чијем узроку је покренута истрага, почели су прошле недеље, а за сада у њима није уништен ниједан објекат и нема извештаја о томе да је неко повређен, наводи агенција.

Осим налета јаког ветра, који је у суботу дувао брзином од преко 30 километара на час, ватрогасцима ће посао отежати помрачење Сунца, које у уобичајеним околностима представља туристичку атракцију у том месту. Због помрачења, које се очекује данас, све ватрогасне летелице без инструмената за ноћно летење мораће да остану на тлу током приближно 35 минута, колико је предвиђено да ће та појава трајати.

Иако ће тиме већина ватрогасне аерофлоте привремено бити стављена ван строја, велики авиони за гашење пожара ће ипак моћи да лете, изјавио је један званичник.

Град Систерс налази се у делу Орегона у којем ће Месец у потпуности помрачити Сунце.

Поједини кампови и подручја за рекреацију затворени су услед пожара, који су захватили предео од 31 квадратног километра.

Пожари су у вишим подручјима погодили шуме а у нижим жбуње, а једна од последица је и густ дим, наводе званичници.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;