Малтешке власти саопштиле су да брод «Си стар», који је унајмила крајње десничарска организација «Дифенд Јуроп», није добродошао у тој острвској земљи, што је изазвало гневну реакцију те групе, која води кампању против имиграције.

Називајући став Малте «историјском срамотом», посада брода саопштила је да јој није дозвољен приступ луци, као и да је одбијен њен захтев да на брод буде достављена вода, пренео је АФП.

«Док се терористима ‘Исламске државе’ без икаквих проблема пружа добродошлица приликом повратка у Европу, патриотским активистима онемогућено је да приступе властитом континенту», навела је та организација у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама.

Портпарол малтешке владе рекао је да брод није захтевао да уплови у пристаниште на Малти, додајући да би такав захтев био одбијен.

«Они су овде хтели да купе услуге. Ни у једном тренутку није било никакве ванредне ситуације», изјавио је портпарол за АФП.

«Не желимо да будемо довођени у везу са тим бродом и нисмо хтели да доплови до наше обале јер се противимо свему што он представља», рекао је тај званичник.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;