Пољска премијерка Беата Шидло оптужила је европске званичнике, пре свега немачку канцеларку Ангелу Меркел, да су отварајући широм врата избеглицама отворили капије Европе и онима који сеју смрт и апеловала да Европска унија коначно замени политичку коректност здравим политичким разумом.

«Многи политичари кажу да не треба да повезујемо миграцијску политику са тероризмом. У извесној мери то је разумљиво, уколико говоримо о онима који су заиста избеглице. Али тако широко отварање, посебно од стране канцеларке Меркел која је позвала у Европу тако много избеглица, искористили су они који данас сеју смрт», казала је Беата Шидло синоћ пољској државној телевизији ТВП.инфо.

Пољска премијерка поводом последњих терористичких напада у Барселони апеловала је на европске званичнике да се тргну из летаргије и да коначно почну да бране безбедност Европљана.

«Европа мора да се пробуди из летаргије и да почне да мисли и својој безбедности. Треба се дићи са колена и не плашити се да се погледа истини у очи. Европске елите или не увиђају тај проблем, или их је прерастао или су дошле до закључка да ће свет већ бити такав. Ми на то не пристајемо», казала је премијерка.

Беата Шидло поновила је да нема цене за коју би њена влада била спремна да прода безбедност Пољака.

«За мене је најважније то да у Европи нађемо партнере у европским елитама да видимо како да се боримо против тероризма. Не треба да се плашимо да о томе говоримо, нека ту политичку коректност замени коначно здрав политички разум», казала је Шидло.

Политичка трезвеност једног од пољских политичара, потпредседника Европског парламента за пољску владајућу странку Право и Правда Ришарда Чарњецког изазвала је, међутим, крајем седмице скандал када је Чарњецки на вест да либијска погранична стража почиње да пуца на бродове невладиних организација који спасавају избеглице, на Твитеру написао «Коначно!!!».

Од одушевљења Чарњецког што се пуца на активисте невладиних организација, оградила се на Твитеру и интернету маса Пољака огорчена што пољски политичар и потпредседник ЕП позива да се пуца на неонаоружне људе који само спасавају животе других.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;