Католичка црква и Руска православна црква настављају «братски дијалог» тамо где се јединство осећа, изјавио је данас државни секретар Ватикана Пјетро Паролин

Католичка црква и Руска православна црква настављају «братски дијалог» тамо где се јединство осећа, изјавио је данас државни секретар Ватикана Пјетро Паролин у интервју за ТАСС уочи посете Русији.

Паролин ће се у Русији састати са патријархом Москве и целе Русије Кирилом.

«Разговор са патријархом Руске православне цркве доказује да је отвореност која се показала у последњим годинама резултат историјског сусрета у Хавани између патријарха Кирила и Папа Фрање прошле године», рекао је Паролин у интервјуу за ТАСС.

Паролин је подестио да су током сусрета у Хавани папа Фрања и патријарх Кирил разговарали о зближавању као заједничком путу католичке и православне цркве.

«Када ходамо заједничким путем и имамо један братски дијалог, можемо да осетимо тренутке јединства. Заједнички пут захтева трагање за иситином, стрпљењем, одлучношћу, упорношћу, као и љубављу», навео је Паролин.

Док је разговарао о сусрету папе Фрање и патријарха Кирила, Паролин је напоменуо да тај сусрет не само да је оснажио контакте између представника католичке и руске православне цркве, него је и подстакао две цркве да изгладе разлике које су имале у прошлости, али, како је рекао Пароли, иако се негативан ефекат тих разлика и даље може осетити, «састанак нам је помогао да видимо јединство за које се залажемо, јединство које се тражи у Јеванђелу које проповедамо», објаснио је Паролин.

Танјуг

Тагови: ; ; ;