Фејсбук-група «Босански Американци» тражи уклањање бисте у Либертивилу. Желе да искористе талас «брисања» лидера Конфедерације у САД. На нишану и споменици на трећем језеру и код Саборне цркве у Милвокију

ФЕЈСБУК-група «Босански Американци» позвала је добровољце да им помогну у организацији рушења америчких споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини.

Први на удару је његов споменик поред Храма Светог Саве у Либертивилу, у Илиноису, поред ког се традиционално обележава Дражиндан, 17. јула, када се верује да је Михаиловић убијен, 1946. Код овог манастира епископ канадски др Митрофан Кодић држао је парастос и овог 17. јула.

Амерички муслимани са територије бивше Југославије решили су да искористе еуфорију око рушења споменика припадницима Конфедерације у Америчком грађанском рату, који је почео немирима у Шарлотсвилу. Крајња десница успротивила се уклањању споменика генералу Лију, вођи снага Конфедерације, после чега је, 15. августа, срушен споменик Конфедерације у Дараму, у Северној Каролини.

«С обзиром да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обележја Конфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи тзв. Трећег српског устанка», пише на фејсбук-страници ове групе. Они лидера ЈуВО називају «претходником босанског геноцида» и више пута поручују — «Ово мора да буде урађено!»

Зато траже помоћ добровољаца да споменик буде «легално срушен» тако што ће бити «прочешљани» локални, државни и федерални прописи и нађене правне могућности, од позивања на то да је Дража ратни злочинац, до чињенице да су црква и држава у САД одвојене… Овај позив претворио се у позив на линч, јер су неки одмах затражили адресу где се споменик налази, не би ли га сами срушили. Истовремено, избио је прави вербални рат на друштвеним мрежама, у који су се укључили не само житељи бивше Југославије, већ и Американци.

Саопштењем се одмах огласила и Организација српских четника «Равна Гора» из Чикага, која је навела да «изгледа да бошњачка заједница нишани на споменике ђенерала Драже Михаиловића код манастира Св. Саве у Либертивилу, манастира Нове Грачанице на Трећем језеру и код Саборне цркве Св. Саве у Милвокију».

Иначе, овај манастир годинама је био познат као вечна кућа песника Јована Дучића, чији су посмртни остаци пренети 2000. у Требиње. Ту је 14. новембра 1970. сахрањен и краљ Петар Други Карађорђевић, а до 1991. ту је почивао и владика Николај Велимировић.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;