Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће држава предузети мере да заштити наше интересе у Македонији и истовремено преиспитати нашу оспособљеност и капацитете за обављање посла у актуелним условима у тој земљи.

„Већ следеће седмице, после састанака које ћемо овде имати, а имаћемо и састанак са председником Републике Србије Александром Вучићем, део нашег особља биће враћен у Скопље, а амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намеру да спроведемо овде у Београду“, казао је Дачић за Танјуг.

Он је објаснио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно деловање према Републици Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор.

„Ми ћемо предузети мере да се припремо за рад у једном таквом окружењу“, истакао је министар, али и нагласио да Србија жели добре односе са Македонијом.

Додао је да је о овој теми јутрос већ разговарао са председником Републике Александром Вучиће и председником Владе Аном Брнабић.

Министарство спољних послова Србије је, како додаје, јуче обавестило Министарство спољних послова Македоније о повлачењу целокупног особља Амбасаде Републике Србије у Скопљу на консултације у Београд.

„Ми недвосмисљено желимо добре односе са Македонијом. Желимо да градимо добре односе, зато што смо суседи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша обавеза је да заштитимо наше интересе, и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у међународним односима, односно принцип реципроцитета у свим областима“, истиче Дачић.

Тагови: ;