Сједињене Државе намеравају да подигну ниво одговорности власти у Србији, као и да појачају борбу против корупције у земљи. Да би испунила ове изазове, америчка агенције за међународни развој (Ју-Ес-Ејд), коју надгледа америчка влада објавила је тендер под називом: Вашингтон тражи организацију која ће «пратити активности државних институција» у овој балканској земљи.

Међутим, према речима стручњака, програм ове организације за борбу против корупције треба да буде параван за лобирање интереса Вашингтона у Београду. У самој Србији «племенити импулс» партнера преко океана виде као жељу да «избаци из виших инстанци политике», политику која подржава даље приближавање Србије Русији.

Почетком августа, aгенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (Ју-Ес Ејд), коју надгледа влада Сједињених Држава, објавила је услове уговора за спровођење овог програма за повећање одговорности власти Републике Србије.

«Ју-Ес-Ејд «намерава да успостави иницијативу о сарадњи са цивилним друштвом и медијима, чији је циљ повећање транспарентности државног апарата и надгледање активности државних институција, укључујући и борбу против корупције», наводи се у документу.

Партнер америчке агенције ће радити са јавним покретима у општинама Србије, као и са званичним организацијама које «могу послужити као извор ресурса за нове групе».

Партнер који буде изабран од стране агенције «ће подстицати локалне власти на транспарентнији и флексибилнији рад», наводи се у документу.

«Као минимум, партнер треба да допринесе постизању следећих резултата: повећању броја покренутих предмета и судских поступака у вези са корупцијом», наводи се у саопштењу.

Реализација овог пројекта једнакa je признању Србије о својој несолвентности, каже заменик председника Српске радикалне странке Дејан Мировић. Према његовим речима, САД спроводе такве пројекте кроз своје штићенике у Влади Србије.

«Погледајте биографију премијера Србије Ане Брнабић — неколико пута је радила у Ју-Ес-Ејд-у. Мислим да је срамота за српску државу, када нам неко говори да ли имамо корупцију или не», изјавио је Мировић за РТ.

«Сваки запослени који ради за Ју-Ес-Ејд не ради у корист Србије, већ у интересу Сједињених Држава. Сличан пример је и Црна Гора која се придружила НАТО-у. У Црној Гори је прави хаос и анархија у држави. Ништа не функционише. Чини ми се да је то илустрација онога што ће се затим десити са Србијом «, рекао је Мировић.

Партнер Ју-Ес-Ејд-а, који ће примити новац за провођење програма, такође ће радити са српским министарствима за провођење нових реформи. Према уговору, планирано је и провођење политичких реформи у Србији под координацијом Ју-Ес-Ејд-а.

«Упркос чињеници да промене у политици нису приоритет ове иницијативе, извршилац уговора, уз помоћ општинских власти, може указати на подручја где су те промене препоручљиве», наводи се у тендеру.

У документу се наводи да би партнер извршилац требало да ради «у тесној координацији са Ју-Ес-Ејд-а-ом и другим донаторима из Србије». Такође, као предуслов се наводи сарадња са агенцијама ЕУ у оквиру пројекта.

У тендерском документу наводи се да је корупција препозната као кључни проблем у Србији.

«Смањивање нивоа корупције је одлучујући фактор по питању испуњавања услова Србије за приступање ЕУ», наводи се у документу.

У документу се не наводи износ новца који ће САД исплатити за овај пројекат. Међутим, крајем априла се сазнало да су Сједињене Државе упутиле девет милиона долара за подршку напорима Србије да се придружи Европској унији.

Као што је наведено на веб страници Ју-Ес-Ејд-а, новац је планиран за трошкове у борби против корупције, унапређења јавне управе и јачања владавине права. Амерички амбасадор у Србији је нагласио да су од 2001. године САД уложиле 748 милиона долара у Србију како би «ојачале демократско управљање».

Подршка својима

Сједињене Државе су и раније покушале да утичу на усклађивање политичких снага на Балкану путем Агенције за међународни развој. У марту ове године чланови Конгреса САД Крис Смит и Мајк Ли упутили су специјално писмо америчком државном секретару Рексу Тилерсону. У документу се наводи да Сједињене Државе преко агенције Ју-Ес-Ејд шаљу новац организацијама Џорџа Сороша који подржава одређене политичке снаге.

Конгрес је изразио забринутост због чињенице да се страначка помоћ САД усмерава како би подржала левичарске партије у БЈР Македонији. Поред тога, у писму се наводи да такве активности Сједињених Држава нису ограничене на једну земљу, већ се простиру на читав регион.

Дакле, Фондација Сорош «Отворено друштво — Албанија», је спонзорисана путем Ју-Ес-Ејд-а, те је припремила «врло контроверзни документ» о правној реформи у Албанији. Према члановима конгреса, реформе имају за циљ пребацивање на премијера земље Едија Раму, пуну контролу над судском власти земље.

Конгрес је позвао државног секретара САД да истражи и сазна зашто се новац пореских обвезника делио и у које сврхе под окриљем демократије. «Фокс Њуз» је известио у марту да је 61. организација у БЈР Македонији, повезана са Сорошевом фондацијом, те да су примиле «милионе долара од Ју-Ес-Ејд-а и Стејт дипартмента под администрацијом Барака Обаме».

«Највеће мешање»

Шеф Центра за студије америчког механизма за спољну политику Сергеј Самуилов сматра да је програм Ју-Ес-Ејд-а «највеће мешање у унутрашње послове државе».

«Сврха ове донације је да избаци неке политичаре и утицајне људе из виших власти моћи, под оптужбом да су корумпирани. Они ће окривити и затворити све оне који подржавају оријентацију Србије према Русији, а не Северноатлантском савезу. Сада, про-западно вођство Србије тежи ка НАТО-у. Становништво је против тога. У Београду су људи изашли на улице у масовним демонстрацијама против периодичног присуства НАТО трупа на територији Србије», објашњава експерт.

Самуилов је такође приметио да су и раније спољне снаге покушале да утичу на Србију и одвоје је од дугогодишњег савезника — Русије.

«Све акције током деведесетих, када се дешавао грађански рат у Југославији, имале су за циљ разбијање Југославије, што је имало за циљ слабљење Србије што је више могуће и, ако је могуће, извући је из било какве орбите руског утицаја. Такође је планирано да се Србија уведе у западне структуре — ЕУ и НАТО. И Дејтонски споразум закључен 1995. године био је такође усмерен на искључивање стварања тзв. Велике Србије. Ако Србија постане јача, утицај Русије на Балкану ће се такође повећати «, закључио је Сергеј Самуилов.

Подсетимо да је 1999. године СР Југославија била подвргнута НАТО агресији под руководством Сједињених Држава. Сукоб је претходно настао између албанских терористичких јединица на Косову и југословенских снага безбедности. Као резултат НАТО бомбардовања, од 24. марта до 10. јуна 1999. године уништена је бројна војна и цивилна инфраструктура СР Југославије.

Према различитим проценама, убијено је око 2,5 хиљада људи од стране НАТО пакта. Такође, као резултат агресије НАТО пакта, са Косова је избегло стотине хиљада Срба.

 

 

восток

Тагови: ;