Председник Молдавије Игор Додон изјавио је да погоршање односа између Кишињева и Москве као и ескалација конфликта у Придњестровљу највише одговарају појединим круговима у САД.

«Лидери владајуће Демократске партије Молдавије покушавају да обезбеде подршку САД-а где постоје утицајни политички кругови заинтересовани за конфликт са Кремљом. Видимо како повећавају притиске на председника Доналда Трампа како би спречио дијалог са Москвом. Како би угодили својим покровитељима са Запада владајућа партија у Молдавији категорички се противи мом курсу обнављања стратешког партнерства са Москвом и редовно спроводе демарше против Москве»- рекао је Додон у интервјуу за ТАСС.

Према његовим речима, рејтинг странака владајуће проевропске коалиције након осам година се катастрофално смањио, њихови лидери се боје да изгубе предстојеће парламентарне изборе 2018. Из тог разлога, медији под њиховом контролом у последње време покушавају да заплаше гласаче «милитантним царским плановима Русије.» Додон је  подсетио да је кишиневска влада, оптужила Рогозина како их вређа вређа заборавилим како су њихове румуске колеге говориле о плановима за елиминацију Молдавије и њено повезивање са суседном земљом.

 «На страни руског руководства, на пример, никад нисам чуо такве позиве», рекао је он.

Додон је рекао да постоје политичари који паразитирају и профитирају на сукобу Молдавије и Русије.

Тагови: ;