За власти у Сарајеву докази њемачких тајни служби о контактима браће Хоџић са Исламском државом и планирању напада нису били довољни за одређивање притвора.

 

Шпанска полиција и даље трага за 22-годишњим терористом Јунесом Абујакубом који је учествовао у нападу у Барселони.

У потрагу се укључила и његова мајка, позвавши га да се преда речима да је боље да буде затвореник него мртав. Нагласила је како се огрешио у вери те да је ислам вера мира, толеранције и љубави која не дозвољава убијање.

Шпанска полиција је покренула велику антитерористичку операцију, не само у Каталонији већ широм земље, тражећи од колега у европским земљама да им помогну и да са њима раде на томе да се терористи неутрализују, јер европским улицама и трговима више не смеу тећи потоци крви.

И док Европа хапси и затвара терористе и њихове присталице који би могли извршити терористичке нападе те креће у жесток обрачун с њима, власти БиХ их «награђују» и пуштају на слободу. У БиХ су депортирани близанци Хоџић, осумњичени за планирање терористичких напада у Немачкој, а након сат времена испитивања на аеродрому Сарајево пуштени су на слободу. Близанци Амир и Емир Хоџић (26) годинама су живели у Немачкој, а пратила их је немачка обавештајна служба БНД због повезаност с припадницима радикалних исламистичких група.

Након што су браћа контактирала с припадницима терористичког ИД-а који се налазе у Сирији и у Ираку, а који су од њих тражили да изведу терористички напад на немачком тлу, Немачка је одлучила предузети радикалне мере према онима који угрожавају националну безбедност.

Министар унутрашњих послова покрајине Мекленбург-Ворпомерн Лоренц Кафир изразио је задовољство одлуком суда која ће довести до протеривања браће исламиста из БиХ, који су ухапшени заједно с још једном особом крајем јула у противтерористичкој акцији због сумње да су припремали терористичке нападе и повезаности са екстремним исламистичким организацијама.

Занимљиво је да су Амир и Емир о томе обавестили трећег брата Семира, који живи у Сарајеву, након чега су у истрагу укључени и припадници СИПА. Међутим, осим претреса куће и протеривања Египћанке, невенчане супруге њиховог брата Семира, друге мере нису предузете.

Невероватан је став министра безбедности БиХ Драгана Мектића који је, упркос томе што је потврдио како су безбедносне агенције у БиХ у протеклим месецима блиско сарађивале с колегама из Немачке при чему је идентификована цела мрежа особа повезаних с браћом Хоџић, рекао како ће Хоџићи бити пуштени на слободу, али ће им полиција посветити «максимални третман». Скандалозно је да министар безбедности Мектић своје поступке оправдава чињеницом да је «Немачка двојицу браће окарактеризовала као особе које се могу довести у везу с тероризмом, али да им нису судили јер није било конкретног кривичног дела па су их онда протерали».

И даље врбују по БиХ

Након свих доказа које је немачка полиција доставила бх. властима о контактирању браће Хоџић с терористима ИД-а, зар би требало чекати да изведу терористички напад и побију недужне људе како би завршили у затвору? Такав став Сарајева не чуди стручњаке за безбедност с обзиром на то да они несметано допуштају џихадистима из БиХ, који су на ратишту у Ираку и Сирији, да преко друштвених мрежа радикализују и мобилизују држављане БиХ.

Примери за то су Фејсбук профили Алије Бакије, који се сликао у Сирији с Јасмином Кесеровићем, најтраженијим џихадистом из БиХ који је видеоснимком јавно позивао на убијање- «Устаните, муслимани, и убијајте хришћане!», као и Абдулаха Зукића, правим именом Едина Зукића који из Идлиба, који је под контролом ИД-а, свакодневно објављује позиве на убиства. Та двојица нису изоловани случај, довољно је ући у неку групу коју су они основали и може се видети начин размишљања мноштва Бошњака који су већ у једну руку радикализовани.

Питање је до када ће власт БиХ толерисати свакодневни пораст исламског радикализма и када ће бошњачки званичници схватити да упозорења на радикализам и тероризам нису атак на њих. Надајмо се пре него што се догоди трагедија попут оне у Паризу, Бриселу, Берлину, а на крају и Барселони.

Дневник.Ба

Тагови: ;