Каталонска полиција је направила кордон око места на којем је у четвртак поподне изведен напад у улици Лас Рамблас у Барселони, након дојаве да је пронађен «сумњив пакет» у једном аутобусу.

 

Каталонске власти су касније саопштиле да је реч о лажној узбуни и да је неко оставио ранац са личним стварима, преноси агенција АП.

Полицијске власти су, такође, саопштиле да ће кордон бити веома брз уклоњен.

Стотине људи је претходно евакуисано из центра Барселона због сумњивог пакета.

БРОЈ ЖРТАВА ПОРАСТАО НА 15

Број жртава прошлонедељног напада у Барселони и Камбрилсу порастао је на 15, изјавио је каталонски министар унутрашњих послова Хоаким Форн.

Он је на конференцији за новинаре казао да је последња жртва тог напада мушкарац који је пронађен избоден у колима, за која се верује да их је користио један од нападача који је побегао са сцене, преноси АП.

У нападу који се догодио у четвртак на шеталишту Лас Рамблас у Барселони и летовалишту Камбрилс, убијено је 14, а повређено је више од 120 особа.

КАТАЛОНЦИ ОДБАЦИЛИ ПРЕПОРУКЕ МАДРИДА ДА ПОСТАВЕ ПРЕПРЕКЕ

Власти у Каталонији су препоруку шпанске владе да се поставе саобраћајне препреке у улици Лас Рамблас, у Барселони, одбациле јер су их сматрали «неефикасним», изјавио је каталонски председник Карлес Пуџдемон.

На том шеталишту у центру Барселоне је у четвртак изведен терористички напад тако што је комби улетео међу пролазнике, усмртивши 13, а повредивши више од 100 људи.

Пуџдемон је, за телевизију «Секста» рекао да су власти покрајине Каталонија и локалне власти у Барселони одбациле препоруке из Мадрида јер сматрају да саобраћајне препреке не би могле да спрече возила да уђу у шеталиште на другим местима, пренео је АП.

Поред тога, он је рекао да затварање улице Лас Рамблас не би било практично јер би возилима хитних служби морао бити омогућен приступ.

Власти Барселоне су се у суботу нашле на удару критика зато што су игнорисале препоруку и у пешачкој зони улице Лас Рамблас нису поставиле бетонске стубиће који су могли да спрече напад возилом.

У штампи и на друштвеним мрежама тада појавили су се захтеви да због тога градоначелница Ада Колау поднесе оставку.

Она је, међутим, и даље инсистирала да то неће бити учињено.

«Немогуће је напунити град стубићима. То је управо оно што желе терористи, да живимо међу стубићима», рекла је Колау и додала да жели да Барселона буде слободан град, пренео је АФП.

Шпански министар унутрашњих послова препоручио је већим градовима у земљи да подигну безбедносне препреке на прометним местима, али је локални савет за безбедност, састављен од представника државе, регионалних и градских власти, гласао против таквог решења за улицу Лас Рамблас.

«Тамо већ постоји доста структура — дрвеће, клупе, киосци, уличне лампе, а додавање још нечега спречило би приступ возилима хитне помоћи», изјавио је за АФП портпарол локалних власти.

Тагови: ;