Колико је крхко стање у НАТО-у, илуструје следећи инцидент који се десио на вјежби Нобл Џамп (Noble Jump) одржан у јуну у Румунији. Учествовале су војне јединице из 11 НАТО земаља: Албанија, Бугарска, Велика Британија, Грчка, Шпанија, Латвија, Холандија, Норвешка, Пољска, Румунија и САД. Током вежби гађања на полигонима, бугарски војници и њихови команданти су одбили да пуцају, јер су «на метама постављене руске ознаке, и они «неће да пуцају на Русе! » Хитно је сазвам састанак. Испоставило се да су Румуни, који су били одговорни за обезбеђивање опреме, користили за мете тканину скинуту са билборда у близини тржних центара, која веома подсећа на ознаке руских оружаних снага. Румуни су били превише лењи да обелезе платна, а из даљине су стварно изгледали као да имају знакове руских војника. Грешка је брзо исправљена. Платно је промењено, а чланови НАТО-а су се извинили Бугарима. Сложили су се да јавно не говоре о томе што се догодило, али су информације ипак процуреле.

2014-2015. Бугарска је одбила да прихвати елементе америчких ракетних одбрамбених комплекса на својој територији. После тога, САД су добиле сагласност суседне Румуније за грађење одговарајуће инфраструктуре за њих.

2016. Бугарска је још једном категорички одбила да учествује у формирању антируске црноморске флоте, уз учешће Турске, Румуније и Украјине, која је требало да се супротстави «трансформацији Црног мора у руско језеро». Због тога је пропао цео пројекат.

У току Другог светског рата, Бугарска је формално била чланица Хитлерове коалиције, и једина је од свих чланица категорички одбила да учествује у рату против СССР-а. Током целог рата Бугарска и СССР су одржавале нормалне дипломатске односе. Чак ни Хитлер лично није могао да присили Цара Бориса да пошаље Бугаре на Источни фронт. Цар Борис је рекао да ће «бугарске дивизије одмах прећи на руску страну».

Тагови: ;