Велика Британија, након терористичких напада у Шпанији у којима је 14 особа погинуло, тражи начине да заустави «злонамерну употребу возила на изнајмљивање», што подразумева да се види шта компаније које изнајмљују возила могу да учине на том плану, преноси Ројтерс.

Терористички напади у Шпанији у којима су коришћена изнајмљена возила показују сличност са тактикама исламских терориста у Лондону, пише Ројтерс.

Енглеска полиција је саопштила да је терористичке нападе тешко спречити уколико се у њима користе изнајмљена возила.

«Претња од тероризма се мења, утолико мора и наша реакција да се промени. Зато улажемо додатне ресурсе у антитерористичке стратегије», изјавио је портпарол енглеске владе.

Како преноси Ројтерс, министарство саобраћаја у Енглеској сарађује са полицијом и компанијама за изнајмљивање возила како би се више истражило о начинима да се заустави «злонамерна употреба изнајмљених возила». То укључује и истраживање шта компаније за изнајмљивање возила могу да ураде пре него што неки појединац изнајми возило.

Британија је повећала број баријера на мостовима и одређеним локацијама у градским центрима, у настојању да спречи терористичке нападе у којима се користе возила, пише Ројтерс.

Од марта, у Британији је било четири напада, а у три напада терористи су користили возила газећи пешаке, подсећа Ројтерс.

Британске фирме за изнајмљивање возила имају разне процедуре провере пре него што одобре изнајмљивање, а те процедуре укључују верификацију да ли купци имају валидну возачку дозволу, личну карту и валидну кредитну картицу, пише Ројтерс.

Ројтерс/Блиц

 

 

Тагови: ; ; ;