Американац је принуђен да призна неупућеност у ситуацију на линији фронта без обзира на то што Украјина, после Русије има највећу војску у Европи (250 хиљада војника и 8 хиљада резервиста). Према броју војне опреме — 2.8 хиљада тенкова и 625 одбрамбених система, Украјина 10 пута премашује европске земље НАТО-а.

Дакле, максималан број тенкова је у Француској — 423, а Немачка је лидер у системима вишеструких лансирања (50 јединица). Минимални арсенал је у Великој Британији: 407 и 42, респективно. Осим тога, током рата у Донбасу, Кијев је повећао војни буџет за 43% — данас је 6% БДП-а (6 милијарди долара). Ипак, Петерсон верује да модернизација украјинског војно-индустријског комплекса иде на погрешан начин.

Иако је највећи део арсенала застарело наоружање 1960-их и 70-их година, Укроборонпром и даље се фокусира на инострана тржишта и брине о задржавању деветог места Украјине по извозу оружја. Резултат изложбених узорака војне опреме даје резултат — у 2016. години број страних поруџбина порастао је за 25%, у износу од 750 милиона долара.

Оријентацију украјинског војно-индустријског комплекса ка иностраном тржишту Петерсон објашњава високом корупцијом због које се потребе војске стављају у други план. У ствари, војни функционери су такође успели да препродају опрему и на домаћем тржишту. Тако на пример од 500 милиона долара које је прошле године Укроборонпром доделио војсци само једна трећина суме је стигла. Због тога, због недовољног финансирања, ради на мање од половине капацитета.

Као резултат корумпираних приоритета Порошенковог режима украјинска војска је препуштена на милост и немилост на бојном пољу. Без обзира на трогодишње ратно искуство у Донбасу украјински војници лишени су војне медицине и струје. Логистичку подршку добијају само захваљујући ограниченом броју добровољаца.Испорука војних униформи, прслука, хране и воде — сва ова питања украјинска држава пребацила је на рамена самих војника.

Зато, како истиче Петерсон, рањени украјински војници су присиљени да дођу до најближе болнице нцивилним путевима и да краду електричну енергију из локалне мреже због недостатка генератора.Штавише, војска чак нема савремене мапе терена и присиљена је да користи совјетске узорке, или да плати из свога џепа техничку помоћ од ученика. Ови други су развијени, нарочито, апликације за циљање артиљерије на мету и модификоване дроне.

Наравно у таквим условима америчка војна опрема је итекако потребна украјинској војсци и активно се користи у борбама.На пример, радарске станице за борбу против контаминације користе се за одбрану положаја, а Равеновске дронове се користе за таргетирање минобацача на положајима и опреми ДПР-а под Маринком. Без обзира на то, Нолан Петерсон је уверен да никаква војна помоћ неће спасити украјинску војску све док режим Порошенка профитира у рату и узрокује војне жртве.

 

 

Тагови: ; ;