Амерички председник Доналд Трамп објавиће нову стратегију САД за рат у Авганистану у телевизијском обраћању америчкој јавности вечерас, најавила је Бела кућа.

Трамп ће, из Форт Мајера у Арлингтону, «изнети нове податке о путу даљег америчког ангажовања у Авганистану и јужној Азији», наводи се у саопштењу Беле куће, преноси Ројтерс.

Трамп и његов тим за националну безбедност састали су се у петак у председничкој резиденцији у Мериленду, како би договорили стратегију, подсећа АП.

Током викенда, Трамп је на Твитеру навео да је донео одлуку.

Амерички министар одбране Џејмс Матис, који је јуче отпутовао у Авганистан, рекао је да је задовољан како је администрација формулисала своју нову стратегију за рат у Авганистану.

Матис је, такође, рекао да је Трамп донео одлуку о стратегији, али је одбио да изнесе детаље о томе пре него што председник одлуку саопшти јавности.

Пре неколико месеци, Трамп је Матису дао овлашћење да одреди потребан број америчких војника у Авганистану, али је Матис рекао да још није послао значајне додатне снаге, већ да ће сачекати да Трамп одреди стратешки правац.

Данашње обраћање биће прво Трампово обраћање нацији у статусу председника, а уследиће након периода његове изолованости после коментара о расном насиљу у Шарлотсвилу у Вирџинији, закључује америчка агенција.

Ројтерс/Блиц

 

Тагови: ; ; ;