Главни ватрогасни заповедник Хрватске Славко Туцаковић истиче да је због бројних пожара који су букнули у Хрватској проглашена узбуна за све ватрогасце са подручја те земље.

«Пожар на планини Промина далеко је од тога да буде локализован, а ватрогасцима су данас у помоћ пристигла два канадера, два трактора и 100 припадника Хрватске војске који су распоређени на пожаришту», рекао је начелник Штаба цивилне заштите Града Дрниша Томислав Џелалија.

Додао је да су ватрогасци, мештани, ловци, планинари успели да зауставе пожар у насељу Лишњак, међутим и даље букти у насељу Велушић, преноси Хина.

Након ноћашње евакуације двадесетак особа из тих места, нових евакуција становника од јутрос није било.

«Пожар који је у понедељак увече око 20.30 избио на пределу Вруља западно од Брела на Макарском приморју је под контролом ватрогасаца», изјавио је жупанијски ватрогасни заповедник Дражен Главина.

Ватра која је планула иза брда у Вруљама недалеко од Брела, потпомогнута буром, брзо се проширила до јадранске цесте, пребацила према мору и захватила ниско растиње и мало борове шуме.

«Упркос ветру и неприступачном терену, ватрогасци су успели да обуздају пожар, међутим мањи део житеља Писка је био превентивно евакуисан у Омиш и јутрос ће се сви вратити у Писак», рекао је Главина.

Државни ауто-пут Д-8 који је од синоћ био затворен за саобраћај због пожара и већег броја ватрогасних возила, и одвијао се заобилазним цестама иза Биокова и Мосора, од јутрос је поново отворен за сав саобраћај.

Након тридесетак пожара који су јучер букнули у задарској жупанији, на Фејсбук страница «Ватрогасци — Они су наши хероји», осванула је објава о узроцима пожара.

«То да постоји пуно различитих узрока пожара сви знају, али није занимљиво ако је удар муње, искрење далековода, одбачени пикавац из аута, дно пивске боце … Највише се чује-подметнуто», преноси Индекс.

Танјуг

Тагови: ; ;