Главни конкурент Ангеле Меркел, Мартин Шулц, оштро је нападао немачког канцелара мање од пет седмица пре избора, док се његови социјалдемократи боре за попуњавање празнине на анкетама које њој дају доминантну предност.

Учвршчујући своје позиције у северно Немачком граду Бремену, где Социјал Демократе управљају још од 1945, Шулц је позвао на већу социјалну равноправност, критиковао амричког председника Доналда Трампа и обећао веће јавне инвестиције. Митинг од преко 1.000 присталица СПД био је први од најмање 40 широм земље пре избора 24. септембра.

«Писано је и пројектовано да су избори већ завршени», рекао је Шулз у понедељак. «Али кажем вам: анкете нису резултати. Имате избор између канцелара који избегава сваку дебату о будућности и некога ко вам говори шта жели. «

Лидер Социјал Демократа оштро је критиковао Меркелову, оптужујући њену Хришћанско Демократску фракцију — и лично канцеларку — о блокирању пооштравања прописа о закупу и одбијањем да се бави разликом у платама међу половима. Напао је је због неуспеха подупирања јавних пензија, «проглашења рата против целе генерације».

Подржан од три државна лидера из своје странке, Шулз покушава да окупи базу док се креће на турнеји, углавном у немачким градовима гдје његова странка може рачунати на подршку. Његов распоред ове недеље води га у Франкфурт, финансијску престоницу, као и Есен и Бохум у индустријској долини Рур.

Вођство Меркелове

Анкете показују да ће задатак бити тежак. Недељна анкета INSA за издање часописа «Билд» у уторак је показала да је блок Меркелове постигао један процентни поен и сада је на 38 одсто, док је СПД пао на 24 посто. INSA, која је раније имала најмањи јаз између изборних ривала, сада је у равни са другим анкетама које показују блок Мерклове са вођством од 15-18 поена. Две главне странке, које су владале у тзв. Великој коалицији од 2013. године, биле су изједначене у анкети ИНСА почетком априла.

У његовом 52-минутном говору касно у понедјељак, Шулз је такође критиковао Трампа, рекавши да председник «нема воље да се дистанцира од нациста», у осврчући се на Трумпов широко критикован одговора на прошлонедељни бели националистички скуп у Шарлотсвилу у Вирџинији.

Као канцелар, Шулц је рекао да ће се снажније супротставити Трампу. Он се осврнуо на изјаву Меркелове на митингу баварског пива у мају, у којој је индиректно прекорила Трумпа, рекавши да су дани поузданих америчких и њемачких односа «у одређеној мери готови».

«Не можеш се таквом човеку супротставити таквом реченицом», рекао је Шулц. «Морате му јасно рећи: ова врста политике је погрешна и никада неће бити врста политике коју имамо овде у Немачкој».

Шулц је такође кренуо на руководства аутомобилске индустрије након скандала у вези са дизелом у држави, рекавши да «ароганција ових људи угрожава језгру немачке привреде», док инсистирају на томе да се редовним власницима аутомобила помогне.

«Више сам забринут за голф возаче него за играче голфа», рекао је Шулц.

Bloomberg

Тагови: ; ; ;