«За сат и један дан, Иран би могао да се врати на још виши ниво него на почетку преговора», каже Рохани

Иран би могао бити у позицији да изради нуклеарно оружје у року од пет дана ако САД изађу из споразума о обогаћивању уранијума, упозорио је шеф атомског програма земље.

Али Акбар Салехи, један од потпредседника Ирана, коментарисао је за државну телевизију у очигледној реакцији на појачане санкције које је ове године увела Америка.

«Дефинитивно, нисмо заинтересовани за тако нешто што се дешава», рекао је господин Салехи. «Нисмо постигли споразум лако да га тако лако испустимо. Посвећени смо и одани споразуму.»

Господин Салехи је рекао да ће се САД изненадити колико брзо Иран може обновити своје залихе ако би се раскинуо нуклеарни споразум из 2015. године.

«Ако одлучимо, у могућности смо да наставимо са обогаћивањем од 20 посто у највише пет дана», рекао је он, позивајући се на количину потребну за стварање бомбе. Ирану је дозвољено обогаћивање до 5 посто.

Председник Хасан Рохани, релативно умерен који је започео свој други мандат почетком овог месеца, такође је упозорио на брзину којом Иран може повећати нуклеарне капацитете. Прошле седмице је рекао да ће америчке «претње и санкције» дати Ирану разлог за изградњу нуклеарних ресурса.

«За сат и један дан, Иран би могао да се врати на још виши ниво него на почетку преговора», рекао је он.

Критикујући САД као не «доброг партнера», господин Роухани је додао: «Они који покушавају да се врате на језик претњи и санкција су затвореници својих прошлих халуцинација … Они се лишавају предности мира.»

Током своје председничке кампање у САД Доналд Трумп одбацио је нуклеарни споразум из 2015. године као «најгори споразум икада».

Лидер је од тада оптужује Иран да крши «дух» нуклеарног споразума, у који су земље ушле заједно са још пет светских сила — Француске, Британије, Русије, Кине и Немачке.

Овог месеца, његова администрација је увела нове економске санкције против иранске револуционарне гарде и људи укључених у ракетни програм, након што је Иран спровео ракетне тестове.

Амерички амбасадор у УН Ники Хејли прошле недеље је изјавила да Иран не може «користити нуклеарни споразум да држи свет као таоца», додајући: «Ирану ни под којим условима никада не сме бити дозвољено да поседује нуклеарно оружје».

Independent

Тагови: ; ; ; ;