Севернокорејски изасланик на форуму УН за разоружање одбио је да преговара о нуклеарном програму Северне Кореје, оптужујући САД и Јужну Кореју да користе заједничке војне вежбе како би спровели «агресивни ратни сценарио» и «тајну операцију» против руководства севера.

«Северна Кореја никада неће ставити свој нуклеарни програм за самоодбрану на преговарачки сто или одустати од пута који треба да подстакне националну нуклеарну снагу», изјавио је Ју Јонг Чол севернокорејски дипломата на форуму УН за разоружање у Женеви.

Изасланик је оптужио САД и свог савезника у региону Јужну Кореју, да погоршавају ситуацију на Корејском полуострву, рекавши да ће заједничке војне вежбе «сигурно долити бензин на ватру».

Пјонгјанг сматра да су маневери «Улчи — чувар слободе» агресивни ратни сценарио према Северној Кореји и њеном руководству, додао је изасланик.

«Све док америчка непријатељска политика и нуклеарна претња и даље буду безобзирне, Северна Кореја никада неће ставити свој одбрамбени нуклеарни програм за одвраћање на преговарачки сто», рекао је Ју Јонг Чол, изасланик Северне Кореје на форуму УН за разоружање.

Ју је такође додао да је подстицање нуклеарног програма Северне Кореје «оправдано и легитимна опција за самоодбрану у случају очитих и стварних претњи».

РТ/ВОСТОК

Тагови: ; ; ;