Док се у бившим републикама СФРЈ готово утркују ко ће више и пре избацити обележја која носе име бившег доживотног председника Јопсипа Броза Тита, у Никшићу су одлучили да ураде управо супротно.

Наиме, након 25 година Никшић ће поново добити спомен обележје посвећено Титу, пишу подгоричке Вијести.

Улица «Народне омладине» биће преименована у Улицу «Јосипа Броза Тита». Предлог да се нека улица у граду под Требјесом назове по маршалу крајем 2015. године поднело је Удружење бораца народноослободилачког рата (УБНОР) и антифашиста Никшић.

«Министарство културе је 3. августа ове године дало сагласност да се једна улица у Никшићу назове по Титу, а очекујемо да ће Скупштина општина на седници у октобру ту одлуку и озваничити. Драго ми је што се то дешава, јер на тај начин враћамо углед личности Јосипа Броза Тита», казао је Слободан Бато Мирјачић, председник УБНОР-а и антифашиста.

Никшићки главни Трг је након Другог светског рата постао Трг маршалаТита, а 1992. године је преимонован у Трг слободе.

Према речима Мирјачића много је разлога због којих нека улица у Никшићу треба да носи Титово име.

«Не смемо да заборавимо да је био врховни командант војске, иницијатор АВНОЈ-а, а на АВНОЈ-у је враћено Црној Гори право да буде равноправна држава, један од оснивача покрета несврстаних. Био је на самртној постељи када је 1979. године био катастрофални земљотрес у Црној Гори и када је наредио да све републике морају да се укључе у обнову црногорског приморја“, казао је Мирјачић.

Према његовим речима може неко да негира Титове заслуге али не треба заборавити да су његовој сахрани присуствовали представници 127 земаља.

dnevnik.rs/

Тагови: ; ; ;