Последице могућег брзог повлачења америчких трупа из Авганистана су неприхватљиве, то ће створити вакуум који ће искористити терористи, рекао је председник САД, Доналд Трамп.

«Ефекти брзог повлачења (трупа) су предвидљиви и неприхватљиви. Најгори терористички напад у историји, 11. септембар, је планиран и контролисан од стране Авганистана, јер та земља од стране владе обезбеђује сигурно уточиште за терористе. Повлачење (војника) ће створити вакум који ће испунити терористи, укључујући  «Исламску државу» и «Ал Каиду»  као што је било пре 11. септембра», рекао је Трамп, говорећи у војној бази Форт Меир у Вирџинији.

Подсетимо, Сједињене Државе  су 2001. године, након напада 11. септембра започеле у Авганистану, војне операције у циљу борбе против тероризма.

Антитерористичка коалиција под америчком командом и кмандом ISAF се боре са милитанатима покрета «Талибан» и терористичке организације «Ал Каиде».

Током  2014. борбене трупе НАТО-а су повучене из Авганистана.

Број америчких војника у Авганистану под председником Бараком Обамом је достигао цифру од преко 100 хиљада људи. Касније, међутим, он је одлучио да знатно смањи контингент, па је на захтев власти Исламске Републике земљу напустило око 8,4 хиљада војника (овај број не укључује војне савезнике САД). Они обављају специјалну операцију против талибана и групе «исламска држава»  тако што саветују локалне снаге безбедности.

Према званичним подацима Пентагона, до 21. августа, 2017. губици САД у Авганистану износе 2.264 војника и цивила, док је више од 20.000 повређено.

 

Тагови: ; ; ;