Амерички председник Доналд Трамп не само да је одустао од, према сопственом признању, првобитне замисли о повлачењу војних трупа из Авганистана, већ је у својој бучно представљеној новој стратегији за ту земљу најавио повећање броја војника, останак и «борбу до победе».

Он је у обраћању из војне базе код Вашингтона рекао да би веће повлачење САД из Авганистана оставило вакуум који би терористи попунили. Да се то не би догодило и да се не понове грешке направљене у Ираку, Трамп је одобрио да се у Авганистан пошаље још 4.000 војника, јавио је Фокс њуз позивајући се на високопозиционираног америчког званичника.

У Авганистану се тренутно налази више од 8.000 америчких војника.

Трамп није прецизирао у ком року ће се окончати присуство САД у Авганистану. Председник САД је казао да његов нови приступ има за циљ да спречи да Авганистан постане сигурно уточиште за исламистичке екстремисте који планирају напад на Америку.

— Амерички непријатељи у Авганистану треба да знају да не могу нигде да се сакрију и да ниједно место није ван домета америчког оружја — поручио је Трамп. — Наше снаге ће се борити за победу.

Такође је упозорио Пакистан да САД неће више толерисати да ова земља нуди «сигурно уточиште» за екстремисте, рекавши да ће та земља имати «много тога да изгуби» ако не сарађује са Американцима.

— Пакистану плаћамо милијарде и милијарде долара — у исто време они примају терористе против којих се ми боримо — рекао је он.

Лондон и НАТО су поздравили намеру америчког председника да интензивира војну кампању против талибана у Авганистану. Британија је прошлог месеца заједно са другим европским савезницима обећала да ће са више војника подржати авганистанску војску.

— Америчка посвећеност је веома добродошла — рекао је британски министар одбране Мајкл Фелон.

И генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је са одобравањем прихватио ову Трампову иницијативу. Он је рекао да НАТО има 12.000 војника у Авганистану и да је 15 земаља обећало још.

Авганистанске власти су такође изразиле задовољство одлуком о обнови ангажмана САД у тој ратом погођеној земљи и о распоређивању додатних трупа.

Тагови: ;