У Словенији су данас почели да теку рокови за спровођење изборних радњи, пред председничке изборе 22. октобра, а крајњи рок за подношење кандидатура је 27. септембар. Кандидате за председника Словеније могу да предложе посланици у парламенту, политичке странке и бирачи, преноси Хина.

За кандидовање је потребно најмање 10 потписа посланика, кандидате политичких странака треба да подржи или 3.000 бирача или најмање три посланика, док кандидати грађана треба да доставе оверене потписе најмање 5.000 бирача.

Председник Словеније Борут Пахор незванично је најавио кандидатуру за свој други мандат и одлучио да буде кандидат грађана.

Већина словеначких политичких странака још није одредила кандидате, а неизвесно је да ли ће и кога предложити највећа чланица владајуће коалиције, Странка модерног центра премијера Мира Церара, као и водећа опозициона Словенска демократска странка бившег премијера Јанеза Јанше.

Више особа из словеначког друштвеног и културног живота најавило је претходних месеци учешће на председничким изборима, али се њима не дају нарочите шансе.

Бета

 

 

Тагови: ; ; ;