У Хрватској се најгласније чују изјаве о томе да су пожари подметнути и да су их подметнули «они који највише мрзе Хрвате», односно Срби

У ноћи између недеље и понедељка у Хрватској је букнуло око тридесет пожара, дан касније ватра се распламсала по Далмацији, што су неки званичници повезали с тим да би лако могло да се деси да је ватра подметнута. Дошло је и до првих хапшења, а међу приведенима су и двојица држављана Србије.

На званичној фејсбук-страници посвећеној хрватским ватрогасацима објављен је занимљив статус по том питању, а у којем се наводи да се у Хрватској најгласније чују изјаве о томе да су пожари подметнути и да су их подметнули «они који највише мрзе Хрвате», односно Срби, што, како кажу, уопште није објективно.

Тако је испало да хрватски ватрогасци — бране Србе. Они подсећају да у Хрватској ипак живи највише Хрвата, који роштиљају у природи, бацају пикавце, разбијене стаклене боце… Дакле, раде све оно што изазива избијање пожара.

— Најјаче се чује: «Подметнуто». Сви су спремни да вичу: «То су они што мрзе све хрватско!» Опет се чује: «Они!». Они могу бити Роми, Чеси, Италијани, Муслимани и ини други. Погађате што се виче? «Срби, наравно», написано је у статусу.

— «Масовна хистерија». И ко сад може да изађе на крај с таквом масовном хистеријом? Коментарима показујемо колико смо некултурни, живчани, параноични и нетолерантни. «Има ли више краја свему». Морамо развити одговорност за речи које изричемо. Те речи могу неког повредити, могу ширити мржњу и хистерију, могу чинити зло. Те речи су разорнија искрица у много жешћем пожару од ових који харају Далмацијом. Јер, нажалост, количина те лудости довољна је да се «ови» скупе у руљу и крену на линч палећи «онима» села, ауте, њиве…Видим да би неки вешали, стријељали, мучили…. И да би крв у потоцима…..Има ли краја више свему, објављено је на страници хрватских ватрогасаца.

Теза да Срби подмећу пожаре у Хрватској је опасна, каже шеф заступника СДСС-а у хрватском Сабору Борис Милошевић. Он подсећа и да горе села где Срби живе, те да се и они евакуишу и «како су погођени Хрвати, тако су погођени и Срби који тамо живе». Он је рекао и да је ухапшено седам особа, петорица малолетника, за подметање пожара код Кистања, а да су, изгледа, међу њима и Срби.

 

Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ; ;