Милитанти «Боко Харама» искористили су више од 80 деце као «људске бомбе» за вршење напада у Нигерији, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

Он је рекао да је, према статистици Уницефа, број терористичких напада у којима су коришћена деца у 2017. години четири пута већи од броја заблеженог током читаве 2016. године.

«Од почетка ове године, 83 деце је искориштено као ‘људске бомбе’, укључујући 55 девојчица од којих је већина имала мање од 15 година», рекао је Дижарик и напоменуо да су та деца жртве, а не нападачи.

Дижарик је додао да је «Боко Харам» само повремено преузимао одговорност за нападе, преноси ТАСС.

Нигеријска војска се већ осам година бори против милитаната «Боко Харама», групе која се заклела на верност «Исламској држави». У том периоду у Нигерији је расељено најмање два милиона становника, док више од седам милиона њих зависи од хуманитарне помоћи.

 

Посљедњи већи напад терориста у Нигерији десио се у уторак, 15. августа, када су две жене активирале експлозивне направе на пијаци и у близини избегличког кампа у подручју града Мајдугури. У тим нападима погинуло је 30 цивила, док је више од 80 њих рањено.

Срна

Тагови: ; ;