НАТО ће послати два експерта на заједничке војне вежбе Белорусије и Русије „Запад 2017“, саопштио је извор у прес-служби алијансе.

„Белорусија је позвала стране војне аташее да током дана присуствују за почасне госте (на вежбама) на својој територији и НАТО ће тамо послати два стручњака“, саопштили су у алијанси.

Истовремено, извор у служби за сарадњу са медијима је истакао да то није исто што и праћење вежби у сагласности са Бечким документом који предвиђа „одржавање брифинга о сценарију и току војних вежби, могућност разговора са појединачним војницима о овим вежбама, као и извођење прелета зоне вежби“.

Са своје стране, Генерални штаб Оружаних снага Украјине саопштио је да ће два украјинска верификатора бити по позиву послата у Белорусију да би посматрала војне вежбе „Запад 2017“.

Белоруско-руске војне вежбе „Запад 2017“ одржаће се од 14. до 20. септембра на територији Белорусије. Раније је прес-служба Министарства одбране Белорусије саопштила да су позвани посматрачи из седам земаља, као и бројне међународне организације. Осим Украјине, позив за посматрање вежби добиле су Летонија, Литванија, Норвешка, Пољска, Шведска и Естонија.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;