На насловној страни француског сатиричног магазина «Шарли ебдо» приказани су људи како леже на улици у локви крви након што их је прегазио комби, уз речи «Ислам, религија вечног мира».

Након најновијих терористичких напада у Шпанији, Шарли ебдо поново је својом провокативном насловном страном на рачун ислама изазвао жестоке реакције, преносе француски медији.

Верује се да иза прошлонедељних напада у Барселони и Камбрилсу, у којима је убијено 15 људи, а преко 100 рањено, стоје исламски екстремисти мароканског порекла.

Критичари тврде да нова насловна страна вређа целу религију, која има 1,5 милијарди верника широм света, сугеришући да је она у суштини насилна и да би могла подстаћи исламофобију, преноси Индекс.

Међутим, неки верници нису били увређени.

Новинарка Соња Мабрук је на Твитеру објавила: «Волим ислам који ме учи. Одричем се његовог искоришћавања од стране терориста. Поштујем слободу свих карикатуриста».

Међутим, уредник Шарли ебдоа Лоран «Рис» Сурисо узвраћа да стручњаци и политичари избегавају тешка питања из обзира према умереним муслиманима који поштују законе.

«Расправе и питања о улози религије, поготово о улози ислама, у овом нападима потпуно су нестали», написао је Сурисо.

У јануару 2015. двојица нападача, браћа и присталице Ал Каиде, Саид и Шериф Куачи, су у нападу на редакцију листа убили 12 људи, међу којима девет новинара.

Тагови: ; ;