Пакистан је  негирао оптужбе да подржава терористичке групе и оштре критике америчког председника Доналда Трампа с тим у вези одбацио као «разочаравајуће».

«Ниједна земља на свету није трпела више од Пакистана због пошасти тероризма, који се често спроводи изван наших граница», саопштило је Министарство спољних послова Пакистана, преноси АФП.

Стога је, закључује се у саопштењу, «разочаравајуће да америчка политика игнорише огромне жртве које је пакистански народ поднео у тим напорима».

Износећи нову стратегију САД за рат у Авганистану, Трамп је оштро прекорио Пакистан због, како је рекао, подршке коју та земља пружа авганистанским екстремистима.

Аналитичари су оценили да такав приступ вероватно неће променити пакистанске стратешке прорачуне и да би могао да ту земљу гурне у правцима у каквим Вашингтон не жели да она крене, наводи Ројтерс.

Трамп је критиковао Пакистан због пружања «уточишта терористичким организацијама» и упозорио Исламабад да може много да изгуби јер подржава побуњенике који се боре против владе у Кабулу коју САД подржавају.

Односи између Пакистана и САД били су напети током 16-годишњег рата у Авганистану, поготову након што је лидер Ал Каиде Осама бин Ладен убијен у акцији америчких специјалних снага у Пакистану 2011, подсећа британска агенција.

Танјуг

 

Тагови: ; ;