Прекид ватре у Донбасу од 25. августа

Контакт група за решавање кризе у Украјини усагласила је договор о прекиду ватре у Донбасу од 25. августа, саопштио је стални представник Русије у тој групи Борис Гризлов.

„Главни резултат јесте да је контакт група успела да усагласи прекид ватре поводом почетка нове школске године од 25. августа. Надамо се да ће ’школско примирје‘ бити поштовано одговорно и неограничено“, рекао је Гризлов на конференцији за новинаре након састанка контакт групе у Минску.

Представници ДНР и ЛНР саопштили су да су спремни да поштују објављено примирје.

„Поздрављамо одлуку о прекиду ватре. Оружане снаге ДНР увек су се придржавале договора постигнутих у Минску. Спремни смо и овог пута да поштујемо ново примирје. Нисмо, међутим, убеђени у то да ће Оружане снаге Украјине поштовати прекид ватре, као што је било и раније“, рекао је представник оперативне команде ДНР.

Портпарол Народне милиције ЛНР Андреј Морочко рекао је да се нада да ће примирје трајати што је могуће дуже, за разлику од прекида ватре који је 24. јуна успостављен због жетве и који су припадници украјинске војске „нарушили 35 минута пошто је објављено“.

Коментари: