Цена нафте је скочила услед информација да се највеће либијско нафтно поље Шарара поново затвара и да се аналитичари припремају за недељни извештај владе од којег се очекује да ће показати осми узастопни пад превеликих америчких залиха «црног злата

Фјучерси су направили заокрет у односу на јучерашњи пад цене од 2,4 одсто, ојачавши данас за 1,4 одсто у Њујорку, извештава агенција «Блумберг».

Затварање највећег «извора» сирове нафте у Либији убрзо након што је поново прорадио могло би да помогне смањењу превелике глобалне понуде, која је америчку ЊТИ нафту гурнула да забележи најгори август у шест година.

Америчка референтна ЊТИ нафта за испоруку у септембру порасла је за 34 цента на 47,71 долара за барел на преподневном трговању на робној берзи у Њујорку, у 9:47 часова. Укупан обим трговања био је око 7,0 процената испод 100-дневног просека.

Уговарање испорука за месец унапред истиче вечерас. Цена актуелнијих октобарских уговора ојачала је за 30 центи на 47,83 долара за барел.

Северноморска нафта «брент» за доставу у октобру повећана је за 26 центи на 51,92 долара за барел на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа. Цена «брента» је јуче ослабила за 1,06 долара или 2,0 посто, на 51,66 долара.

Трговци у САД очекују да ће извештај Управе за енергетске информације, који треба да буде објављен сутра, показати да су залихе сирове нафте смањене за 3,5 милиона барела, а да су испоруке бензина вероватно пале за милион барела прошле недеље, према анкети «Блумберга».

Танјуг

Тагови: ; ;