Током састанка са либанским колегом Јакубом Ас Сарафом, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је нагласио да је сарадња између две земље «најважнија јер се ваша земља налази у зони евентуалне нестабилности или експанзије нестабилности у овом региону, која је већ дотакла Ирак и Сирију», рекао је Шојгу либанском колеги на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2017“.

Шојгу је изразио задовољство успехом Либана на североистоку земље у борби против терориста «Џабат ал Нусре» и «Исламске државе», уз напомену да су у Сирији, успешно створене четири зоне безбедности како би се зауставио грађански рат.

«Западни партнери морају да схвате да премештање терориста из једне земље у другу не може да траје довека, желимо да Запад одвоји умерену опозицију од терориста и престане да пружа помоћ свима редом», нагласио је Шојгу.

„И ми и ви схватамо да премештање терориста из једне земље у другу не може трајати заувек. Желели бисмо да то схвате и наши западни партнери и на крају одвоје умерену опозицију од терориста и престану да пружају помоћ свима редом“, истакао је Шојгу.

Шојгу сматра да Русија и Либан имају много заједничких тема за дискусију.

„Тим пре зато што се једна од зона деескалације налази у непосредној близини границе, а део јединица које се боре против терориста у вашој земљи укључене су у борбу против тероризма и на територији Сирије“, закључио је руски министар.

 

Извор: Восток

Тагови: ; ; ; ; ; ;