Високи суд у Мадриду је данас наложио да двојица од четворице осумњичених за напад у Барселони буду задржани у затвору без права на кауцију.

Мохамед Хули Шемлал и Дрис Укабир остаће у затвору под оптужбом за чланство у терористичкој организацији и убиство, саопштио је суд, преноси Ројтерс.

Трећи осумњичени Салх Ел Кариб, који је водио интернет кафе у Риполију где је већина осумњичених живела, остаће у притвору док буде трајала истрага.

Четврти осумњичени Мохамед Ала биће ослобођен под одређеним условима.

Четворица ухапшених мушкараца, за које се сумња да су део терористичке ћелије, изведени су пред суд у Мадриду због сумње да су умешани у планирање или извођење два напада у Каталонији.

Пред судом су се појавили Дрис Укабир, Мухамед Ала, Салх ел Кариб и Мохамед Хули Шемлал.

Тројица су ухапшена 17. и 18. августа у граду Риполу на северу Каталоније, а четврти у Алканару, где је у експлозији у једној кући, у којој су, како се касније испоставило, екстремисти планирали нападе и правили бомбе, погинуо марокански имам, Абделбаки Ес Сати, за кога се верује да је радикализовао младе који су починили терористичке нападе у Шпанији.

Шпанска полиција је у понедељак потврдила да је убијен главни осумњичени за напад изведен комбијем у четвртак у Барселони, а реч је о 22-годишњем Мароканцу Јунесу Абујакубу.

 

Екстремисти купили ножеве и секиру између два напада

Судска документа показују да су чланови шпанске екстремистичке ћелије купили ножеве и секиру између првог и другог фаталног напада у Каталонији, које су прошлог четвртка извели с размаком од само осам сати.

Ови детаљи су изнети на видело након што је судија шпанског националног суда Фернандо Андреу издао налоге да се двојица преживелих осумњичених задрже у затвору без права на кауцију, а да се трећи привремено пусти на слободу, док је четвртом одређен полицијски притвор у трајању од још 72 сата, преноси АП.

У документима се наводи да је екстремистичка ћелија била приморана да импровизује нападе или да реализује алтернативне планове за насиље након што је кућа у којој су правили експлозивне направе експлодирала у среду увече.

«Експлозија је осујетила првобитни план терориста и убрзала след накнадних догађаја», рекао је судија у одлуци коју је суд касно вечерас објавио.

После експлозије, у којој су неки екстремисти погинули, преостали нападачи су изнајмили комби и извели напад у Барселони у четвртак по подне, а потом напад ножевима у Камбрилсу, усмртивши укупно 15 особа и ранивши више од 130 људи.

Судија Андреу је саопштио и да је у рушевинама куће у Алканару, југозападно од Барселоне, полиција пронашла неколико авионских карата за Брисел на име имама који је осумњичен да је водио ћелију, а које је издала шпанска авиокомопанија «Вуелинг», преноси Ројтерс.

Такође је, како се наводи у саопштењу, нађена порука на арапском под насловом «Кратко писмо војника Исламске државе у земљи ал-Андалус за крсташе, оне који су пуни мржње, грешнике, неправедне и искорумпиране».

Ал-Андалус је био исламски назив за Шпанију у Средњем веку када је већина те територије била под муслиманском контролом, објашњава британска агенција.

РТВ

Тагови: ; ;