Амерички председник Доналд Трамп је упозорио да би могао да оконча Северноамерички споразум о слободној трговини (НАФТА) са Мексиком и Канадом, након што три стране нису успеле у разговорима да премосте дубоке разлике, јавља агенција Ројтерс.

Сједињене Државе, Канада и Мексико завршили су у недељу прву рунду разговора о ревидирању тог споразума уз минималне знаке напретка. Трамп је поново отворио преговоре о НАФТА споразуму потписаном 1994. године, наводећи да он штети америчким економским интересима.

„Лично, мислим да не можемо постићи договор. Мислим да ћемо у једном тренутку вероватно окончати са НАФТА-ом”, рекао је Трамп у уторак на једном политичком скупу у Фениксу, у Аризони.

Сугеришући да би укидање споразума могло да користи окретању преговора, Трамп је поручио: „Лично сматрам да не можете постићи договор без укидања (споразума)”.

Након Трампових оцена, мексички министар спољних послова Луис Видегарај написао је Твитеру:»Нема изненађења: већ смо у преговорима. Мексико ће остати за столом са сталоженошћу, чврстином и националним интересима и убудуће”.

У заједничком саопштењу објављеном на крају петодневних преговора у Вашингтону, главни трговински званичници три земље навели су да ће Мексико бити домаћин следеће рунде разговора од 1. до 5. септембра.

(Танјуг)

Тагови: ; ;