Естонија, која тренутно председава у Европској унији, организовала је у свом главном граду, Талину, међународну конференцију посвећену „злочинима комунистичких режима”. Са још далекосежнијом амбицијом: да изједначи Хитлеров нацизам и комунизам. Конференција је заказана за 23. август.

Влада Алексиса Ципраса јавно је оптужила Естонију за покушај прекрајања историје и удар на европске вредности.

Конференција се одржава под називом „Меморијална конференција о жртвама стаљинизма и нацизма: наслеђе Европе XXI века – злочини комунстичких режима”.

Министар правде Грчке у име своје владе је осумњичио Естонију да користи своје председавање у ЕУ за изједначавање комунизма са нацизмом и актуелизовање „болних историјских питања”. Овоме је у Атини придодато да је Естонија и таквим скупом показала да није је део Прибалтика, а не Скандинавија, и да њена дипломатија само распаљује конфликте у Европи.

У неким источноевропским земљама се 23. август обележава као Дан сећања на жртве стаљинизма и нацизма. Већ сам та формулација садржи тврдњу да су нацизам и стаљинизам исто.

Талинска конференција је већ у припреми отишла и даље од тога: оставила је злочине нацизма као нешто другостепено и у целини се окренула „злочинима комунизма”.

Ово је заправо поставка: комунизам и нацизам јесу исто, али је комунизам злочиначкији.

Грчка је саопштила да неће учествовати у раду конференције иако се одржава под окриљем Савета ЕУ. Притом је оптужила Естонију и да оживљава духове хладног рата. Њена је влада објавила да категорички одбације поистовећивање комунизма са нацизмом.

Одбијање позива за долазак на конференцију потписао је грчки министар правде Ставрос Контонис. Указујући да у данашњој европи долази до пораста и национализма и нацизма, он је совјетску армију назвао ослободилачком, а комунизам – матрицом слободе и демократије која је породила десетине идеолошких струја.

Контонис је у писму упућеном у Талин нагласио:

„Историја се не може прекројити… Историјски факти сведоче да су совјетски војници били ослободиоци Европе и заточеника нацистичких логора, да су ставили тачку на ужасе Холокауста… Недопустиво је правити паралеле између нацистичког режима, језгро чије идеологије су расизам, мржња и масовна убијања, и комунизма и његове идеологије. Уосталом, човечанство се никада није суочило ни са чим ужаснијим од нацизма”.

Контонис је свему овоме додао: „Сматрамо да таква конференција шаље опасну поруку и да је у супротности са вредностима ЕУ. У сваком случају не одражава тачку гледишта грчке владе и грчког народа. Ми сматрамо да нацизам и комунизам никако не могу бити елементи исте једначине. Нша делегација неће доћи у Талин”.

После овог демарша, Естонци су брже-боље изменили назив конференција: „Међународна конференција Европског дана сећања на жртве комунизма и нацизма у Талину”.

Као што се види, уклоњени су и „стаљинизам” и „злочини комунистичких режима”.

Грци су, упркос томе, саопштили: Не долазимо!

 

Факти/Восток

Тагови: ; ; ; ; ; ;