Министар одбране Александар Вулин и амбасадор СР Немачке Аксел Дитман разговарали су данас о сарадњи у области одбране и могућностима за њено унапређење.

Министар Вулин и амбасадор Дитман сложили су се да заједнички задатак треба да буде проналажење могућности за унапређење сарадње у областима од заједничког интереса, чему ће допринети потписивање новог Споразума о сарадњи у области одбране са Немачком у наредном периоду. Разменили су мишљења о миграцијама и ангажовању Бундесвера и Војске Србије у управљању миграторном кризом.

На састанку је закључено да је сарадња у области одбране темељна, садржајна, али и пријатељска и да прати укупан тренд развоја односа две земље. Таква сарадња, нагласио је министар Вулин, значајан је корак ка убрзаном прикључењу Европској унији, што је један од приоритета Владе Републике Србије. На том путу, Србији је посебно важна подршка и разумевање СР Немачке као кључне државе ЕУ.

Република Србија је у потпуности посвећена војној неутралности и настоји да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета држава, противи сe свим облицима насиља и гради партнерства и на Истоку и на Западу.

Министар Вулин се захвалио амбасадору Дитману због професионалног ангажовања припадника немачког контингента који се налази у саставу КФОР и истакао њихов допринос безбедности на Косову и Метохији. Интензивирање посета и састанака на високом нивоу посебно доприноси унапређењу сарадње и у том смислу планира се у наредном периоду сусрет на нивоу министара одбране. Обострано је поздрављен развој војно-војне сарадње и кроз предстојећи сусрет начелника Генералштаба Војске Србије са генералним инспектором Бундесвера.

На састанку је било речи и о значају сарадње у области школовања и обуке, војне медицине и контроле наоружања. Посебно је истакнута сарадња и заједничко ангажовање српских и немачких тимова у мисији ЕУ у Малију. Тема разговора била је и сарадња са компанијом „Airbus Group», у оквиру које се планира набавка хеликоптера и унапређење способности Ваздухопловног завода „Мома Станојловић».

 

Министарство одбране Републике Србије

Тагови: ;