Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Македоније Зоран Заев разговарали су данас телефоном и договорили, у пет тачака, принципе на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати — дијалогом.

Како је наведено у заједничком саопштењу, Вучић и Заев су, у дугом и отвореном разговору, размотрили све новонастале околности у односима двеју држава и постигли сагласност у следећем:

  • Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.
    — Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.
    — Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене двеју земаља.
    — Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.
    — Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;