Демократе одржале митинг чији учесници су то затражили тврдећи да је био „противречна фигура“

Власти америчког града Шарлотсвила, у којем је пре неколико дана дошло до немира и због њега, прекриле су црним импрегнираним платном споменик армије Јужњака у грађанском рату Роберту Едварду Лију.

Хоће ли им се то вратити као бумеранг -показаће наредни дани. Јер, многи у јужним државама САД свој локални идентитет повезују управо са херојима поражене конфедерације.

Прогнозе су утолико незахвалније што данашњи амерички неолиберали, који сматрају да баштине поведу Севера, губе и компас и све границе у својој острашћености и опседнутости.

Већ су стигли и дотле да траже са познатог сквера на њујоршком Менхетну буде уклоњен споменик откривачу Америке Кристофору Колумбу (1451-1506)!

Захтев — што је посебно симптоматично — није стигао од појединца или какве групе, већ — са митинга који су у Њујорку организовали спикерка Градског савета демократкиња Мелиса Марк Виверито и други истакнути представници Демократске партије.

Виверито је на том скупу изговорила да споменик Колумбу треба демонтирати зато што је био „противречна фигура“, а његова статуа на врху великог стуба „може повређивати осећања многих људи, поготово оне који су досељени из Карипског басена“.

На ово је градоначелник Њујорка — Бил де Блазио који је на прошлогодишњим председничким изборима, наравно, подржавао Хилари Клинтон — спремно изјавио да ће размотрити „могућност уклањања тог монумента“.

Потом је портпарол њујоршке градске власти, Бен Сарле, изјавио: „Колумбова статуа је међу споменицима који изискују да буду предмет хитне расправе. Та статуа изазива огромну забринутост“.

Учесници истог митинга су затражили уклањање и споменика лекару Џејмсу Мериону Симсу (1813-1883) којег многи у САД сматрају „оцем савремене гинекологије“. Њега данас оптужују да је изводио експерименте над црним робињама, да их је, поред осталог, оперисао без анестезије. Ништа што су многе „жртве експеримената“ преживеле управо захваљујући Симсу.

Де Блазио је већ дао налог да се у наредна три месеца сви градски споменици подвргну анализи са задатком да се идентификују они који би „могли изазивати мржњу“.

Засад слабо помаже што је најновија анкета — коју је извела истраживачка служба Marist Institute for Public Opinion заједно са радио-компанијом NPR и телевизијом PBS — показала да се 62 одсто Американаца противи уклањању споменика конфедералистима-јужњацима.

Факти

Тагови: ; ; ; ;