Вашингтонска фирма Fusion GPS, која је ангажована на прикупљању компромитујућег досијеа против Доналда Трампа наводно је добила новац из Русије за кампању против тзв. акта Магнитског. Како преноси Фокс Њуз ово је саопштио британски финансијер Вилијам Бровдер у писму упућеном америчком сенатору задуженом за правна питања Чаку Граслију (Републиканцу из Ајове). Овај сенатор бави се и истрагом о наводном руском мешању у америчке изборе 2016. године.

Према информацијама Фокс Њуз-а Вилијем Бровдер је позитивно одговорио на питање да ли је компанија Fusion GPS добијала новац из Русије приликом прикупљања компромитујућих података против Трампа.

«С обзиром на време када је Fusion GPS радила против акта Магнитског то је био период када је ова фирма радила и на Трамповом досијеу»- рекао је Бровдер.

Британски финансијер се још 2012. године активно залагао да Конгрес усвоји акт Магнитског, којим се предвиђају санкције према одређеним руским функционерима.

Припрема досијеа о Трампу спроведена је 2015. године  по реду присталица америчке републиканске странке која је оштро говорила против милијардера.Захтев за прикупљање података о скандалима околних Трумп, као и његове слабости зарадио Fusion GPS, на челу са Гленом Симсоном бившим новинаром листа Вол Стрит Журнал. Касније је рад на досијеу био поверен бившем агенту америчких служби Кристоферу Стилу. Према информацијама Њујорк Тајмс-а када је постало јасно да Трамп постаје председник Републиканци су прекинули финансирање Fusion GPS,  али су то наставиле демократе.

 

Тагови: ; ;