Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је већина становништва Републике Српске против приступања БиХ НАТО-у, упозоривши да би игнорисање воље једног од три конститутивна народа било у супротности с принципима Дејтонског мировног споразума. «Већина становништва Републике Српске је против чланства у тој војној алијанси, чији циљеви и задаци у садашњој фази нису нипошто једноставни, а за многе људе нису јасни. Не доприноси поверењу српског народа према алијанси ни њена улога у добу сукоба деведесетих година прошлог века у БиХ и на Косову и Метохији», рекао је Иванцов за «Вечерњи лист», издање за БиХ.

Према његовим речима, очигледно је да у БиХ постоји озбиљан расцеп у друштву у вези с приступањем НАТО-у.

Руски амбасадор у БиХ је демантовао медијске спекулације о стварању војне базе у Републици Српској, као и тврдње да је постојећи руски центар у Нишу «шпијунски центар».

«Русија је заинтересована за стабилан и мирољубив развој свих балканских земаља, укључујући БиХ, у којој активно и досљедно учествује у процесу стабилизације, а један је од гараната Дејтонског споразума», изјавио је Иванцов.

Према његовим речима, Русија ни на који начин не покушава да «уздрма ситуацију» на Балкану, већ, напротив, «гради и развија узајамно корисне односе са свим земљама регије на основу равноправности, дијалога и сарадње».

Коментаришући оптужбе из Вашингтона да Русија дестабилизује земље Балкана, Црну Гору, Македонију преко Републике Српске и БиХ, Иванцов је оценио да такве оптужбе долазе углавном из «трећих и веома далеких земаља, док земље региона и локални политичари, на пример у БиХ, имају потпуно супротна мишљења».

«БиХ, као и Црну Гору и Србију, покушавају на било који начин присилити на испит лојалности – или Русија или Запад. Према мом мишљењу, ово је најгрубља грешка», руски дипломата.

Иванцов је нагласио да «није могуће некога присилити на такав избор, који може само поделити друштво у земљама регије и створити темељ за друштвени сукоб».

Руски амбасадор у БиХ је још навео да се Русија залаже за дугорочне контакте и с Републиком Српском и с Федерацијом БиХ, те са свим конститутивним народима.

Говорећи о променама Устава или било којег другог закона, Иванцов је рекао да такве одлуке треба доносити само БиХ и нико више, истичући да се Русија залаже за безусловно спровођење Дејтонског мировног споразума.

Руски дипломата још је казао да у БиХ постоји проблем «хрватског питања» и да се он не може игнорисати, додавши да решење за то питање треба да траже све заинтересоване снаге у Федерацији БиХ заједно, у оквиру постојећих уставних процедура.

Говорећи о завршетку мисије ОХР-а, руски амбасадор је поновио став своје земље која се «континуирано залаже за његово затварање у што краћем року».

Бета / Фото Спутњик

Тагови: ; ;